
Merk : GreenAge
Basmatirijst heeft een lange korrel die relatief droog kookt. Deze soort komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar dan ook veel gegeten, net als in Pakistan (tegen Noord-India aan), waar de basmatirijst van GreenAge vandaan komt. Basmatirijst heeft haar naam te danken aan haar aromatische, verfijnde geur: het is afgeleid van "vasmati", uit het Sanskriet, wat "geurig" betekent. Basmatirijst is wat langer en dunner dan Thaise zus Jasmijn en ook wat droger. De rijst is uitermate geschikt voor Indiase gerechten als dahl, kedgeree, tikka masala, kip korma enzovoorts. Een van de meest gegeten rijstsoorten ter wereld. Maar dan met het voedzame en vezelrijke vliesje er nog omheen. De volkoren variant heeft een wat sterkere smaak en moet iets langer garen dan de witte.
Volkoren basmatirijst*, *van gecontroleerde biologische landbouw.
Kan sporen bevatten van glutenbevattende granen, ei, selderij, mosterd, pinda, soja, melk, noten, sesamzaad, sulfiet, lupine, vis, schaal- en schelpdieren, weekdieren.
| Voedingsstof | Waarde | Eenheid |
|---|---|---|
| Energie (kJ) | 1.548 | kJ/100gr |
| Energie (Kcal) | 370 | Kcal/100gr |
| Vetten | 2,9 | g/100gr |
| Waarvan verzadigde vetzuren | 0,6 | g/100gr |
| Koolhydraten | 73,8 | g/100gr |
| Waarvan suikers | 1,0 | g/100gr |
| Eiwitten | 7,9 | g/100gr |
| Voedingsvezel | 3,5 | g/100gr |
Gebruik 75 gram rijst en 150 ml water per persoon. Was de rijst, breng het water met de rijst aan de kook en laat het met de deksel op de pan in 35 minuten zachtjes gaar worden. Zet het vuur uit en laat de rijst nog ca. 5 minuten staan. Schep de rijst voor het opdienen even om.